19.5.2016

Vesilintulaskenta Savi- ja Pusulanjärvellä osa 2. (11.5.2016)

Arvoin edellisenä iltana, että menenkö laskentaan vai en. Tiesin että seuraava mahdollisuus olisi vasta viiden päivän päästä ja sinne sääennuste näytti kovia sateita. Nukuin ikkuna auki ja tuuli tuntui voimistuvan yöllä. Meinasin jo perua laskentapäätöksen, mutta kun en saanut enää neljän jälkeen unta päätin kuitenkin kivuta torneihin.

Ensimmäisessä laskennassa epävakaan sään jakso oli juuri päättymässä. Nyt taas toukokuun alkupuolen lämmin aalto oli hellittänyt ja pohjoinen puhalsi. Taivas oli pilvessä ja lämpötila +9, mutta siitä huolimatta Savijärven parkkipaikalla piti kaivaa pipo ja hanskat esiin.

Tuuli oli 6m/s pohjoisesta, mutta se ei vielä vesilintulaskentaa haitannut. Näkyvyys oli hyvä ilman vastavalo-ongelmaa. Tornille kävellessä tuulen mukana kuului silloin tällöin "karra-karra krie" ja kohta asia varmistui: rastaskerttunen. Enpä ollut havainnut lajia moneen vuoteen, kun en ollut lajin vakiopaikoilla retkeillyt. Myös kaulushaikara ja luhtahuitti olivat äänessä.

Vesilintupuolella oli odotetusti melko hiljaista. Muuttajat olivat menneet ja pesijät luultavasti hautomassa. Laulujoutsenpari hengaili ilman pesinmiskiireitä, mutta kanadanhanhi hautoi heinikossa. Kahdesta eri puolilla aluetta olevasta vartijahanhesta päätellen toinenkin pari pesii. Sinisorsien lisäksi anaksista näkyi vain yksi lapasorsakoiras.

Liroja Pusulanjärvellä 11.5.2016.
Pusulanjärven tornin levikkeelle tullessa homman nimi oli liro-liro-liro. Pohjoisen massakahlaajan päämuutto oli käynnissä ja niitä tuntui olevan koko ajan äänessä, tulvaojan pientareella tai lennossa. Summasin 140, mutta se oli luultavasti alakanttiin.


Telkkä tulkitaan ensimmäisessä laskennassa, mutta nyt näin paikalla peräti kolme poikuetta yhtäaikaa. Naarailla oli 4,6 ja 8 pientä untuvikkoa perässään. Poikaset olivat aivan samankokoisia.
Telkkäpoikue Pusulanjärvellä 11.5.2016.

Jo ensimmäisessä laskennassa soidintanut heinätavi oli yhä paikalla, joten siitä tuli ilahduttava merkintä vesilintukaavakkeelle. Paritulkintaa vahvistaa, että tornin lähistöllä on nähty myös naaras.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti