3.5.2016

Vesilintulaskenta Savi- ja Pusulanjärvellä osa 1. (29.4.2016)

Pitkä epävakaan ja viileän sään jakso päättyi ennusteen mukaan torstai-iltaan. Niinpä perjantaiaamuna oli hyvä hetki tehdä vesilintujen tornilaskennan 1. osa. Laskin Lohjan Savijärven ja Pusulanjärven torneista keväällä 2013 ja 2014, mutta viime kevät jäi väliin. Vesilintulaskennat, kuten monet muutkin seurannat ovat Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoimia ja maastotyöt sujuvat pääosin vapaaehtoisvoimin.

Astelin kohti Savijärven lintutornia aamuviideltä. Mittari näytti +3, pilvipeite alkoi rakoilla. Näkyvyys oli hyvä ja lähes tyyntä, joten laskentakeli oli erinomainen. Kaulushaikara puhalteli järven ruovikossa aktiivisesti ja toinen kuului kauempaa Maikkalanselän suunnalta.


Laskennassa on tarkoitus selvittää vesilintujen pesintää alueella. Sinisorsat olivat melkein kaikki koiraita, joten naaraat olivat varmaan hautomassa. Laulujoutsenpari oli tiiviisti samalla paikalla, mutta pesää en havainnut. Kanadanhanhia oli paikalla kaksi paria ja yksi yksinäinen lintu, jonka vartioiva käytös viittasi puolison olleen jossain pesällä.

Tavit, haapanat ja jouhisorsan tulkitsin muutolla levähtäviksi, niiden mahdollinen pesintä tulkitaan toisessa laskennassa. Kahlaajia oli vähän, mutta melko aikainen mustaviklo antoi näytteen kauniista laulustaan ennen kuin lähti kohti pohjoista.

Pusulanjärven torni on matala ja portaat melkein pystysuorassa, mutta lintuja oli hyvin. Savijärveltä laskin 12 tavia, mutta täällä niitä oli peräti 63, päämuutto oli selvästi vielä kesken. Vesilintupuolelta ilahdutti erityisesti heinätavi, joka äänteli aktiivisesti erikoista "kampanarinaansa".


Sinisorsilla oli täälläkin sama tilanne, koiraita näkyi 11 ja naaraita vain yksi. Telkät soidintivat kovasti, yksi pari aivan pöntön alla ja myös tornin vieressä olevassa pöntössä oli untuvista päätellen äskettäin käyty.

Laskenta-alue on vain pieni kaistale Pusulanjärveä, sen lounaispohjukassa, joka jatkuu laskuojana ja tulva-alueena 110-tien toiselle puolelle. Tulvalla oli tavien ja naurulokkien lisäksi mm. 11 suokukkoa, valkoviklo ja 7 valkoposkihanhea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti